Sugerør

Sugerør

Sugerør har vært en del av våre drikketradisjoner i århundrer, og utviklingen har gått gjennom en fascinerende reise. Fra de enkleste materialene til dagens innovative og bærekraftige alternativer, har sugerørets historie vært en historie om både nytte og utfordringer. 

Historien bak sugerøret

Historien om sugerøret strekker seg langt tilbake i tid og man tror at det første sugerøret ble brukt så tidlig som i oldtidens Mesopotamia, laget av halm eller andre naturlige materialer. Disse tidlige sugerørene ble brukt til å drikke væsker som øl og vin fra store fellesbeholdere uten å måtte løfte dem.

I løpet av årene har sugerørets design og materialer endret seg i takt med samfunnets utvikling og tilgangen på ulike ressurser. Fra halm og bambus til metall, plast, papp og glass, har mennesker stadig søkt etter mer praktiske og hygieniske alternativer.

 

Fordeler ved sugerør

Sugerør har flere fordeler, både praktisk og estetisk. Selv elsker jeg å bruke sugerør da jeg får i meg mer væske, liker å høre lyden av klirring fra glassugerøret, slipper å lukte oppvaskmaskin-lukt (ja, jeg vet jeg er veldig sær) og synes alt smaker bedre med sugerør, av glass vel og merke, til og med vann. Pappsugerør som man får på McDonalds derimot synes jeg gjør smaken annerledes og det er et lite kappløp mot tiden før det blir en myk ekkel masse i munnen.

Når det gjelder hygiene, tillater sugerør visstnok folk å drikke uten å måtte berøre kanten på glasset eller koppen, som skal reduserer risikoen for å overføre bakterier. Dette er spesielt viktig på restauranter og barer.

Videre kan sugerør være positivt for tannhelsen. Ved å drikke gjennom et sugerør kan væsken unngå direkte kontakt med tennene, noe som reduserer risikoen for misfarging og syreskader på emaljen. Dette gjelder spesielt for sure drikker som brus og juice, kullsyreholdig vann, sportsdrikk og energidrikk.

Estetisk sett kan sugerør heve enhver drink eller cocktail. Med et bredt utvalg av farger, former og materialer å velge mellom, kan sugerør være en måte å legge til personlighet og stil til enhver anledning. Og så føles det litt finere å drikke med sugerør! 

Ulemper med sugerør av plast

Mens sugerør av plast har vært populære i mange år på grunn av sin lave pris og praktiske bruk, har de også vært dårlige for miljøet. De utgjør en betydelig trussel mot havmiljøet og dyrelivet, da de ofte havner i havet og brytes ned til mikroplast som forurenser vann og skader marine dyr. 

I 2021 ble det innført forbud i hele EU og EØS mot flere engangsartikler laget av plast, deriblant plastsugerør.

I tillegg til deres miljøpåvirkning, har sugerør i plast blitt forbundet med helseproblemer på grunn av de potensielle giftstoffene som finnes i plastmaterialer. Bruk av engangsplast, inkludert sugerør, har ført til bekymring for menneskers helse og miljøet, og har ført til et økende behov for bærekraftige alternativer.

 

Fordeler ved gjenbrukbare sugerør

Som et svar på bekymringene knyttet til plastforurensning og helseproblemer har gjenbrukbare sugerør kommet frem som et mer miljøvennlig og bærekraftig alternativ. Laget av materialer som rustfritt stål, glass eller silikon, kan gjenbrukbare sugerør brukes om og om igjen, og bidrar dermed til å redusere mengden avfall som genereres av engangsplast.

I tillegg til deres miljøfordeler er gjenbrukbare sugerør også estetiske og føles mer luksuriøse enn plastsugerør. De kommer i et bredt utvalg av farger og design, og kan tilpasses enhver smak eller anledning. Fra elegante metallrør til morsomme og fargerike glassugerør, finnes det et sugerør for en hver smak.

Se våre sugerør i solid glass her!

Tilbake til bloggen