Koinobori - en japansk fargerik tradisjon

Koinobori - en japansk fargerik tradisjon

pastell koinobori

Den 5.mai er barnas dag i Japan og byene dekoreres med flygende karper i regnbuens farger som kalles koinobori. Koinobori er satt sammen av ordene "koi" en type karpe og "nobori" som betyr flagg eller banner. 

Tradisjonen er gammel og militære ledere på 1700-tallet reiste karpe-bannere for å feire fødselen til en sønn. Senere begynte familier å ha en koinobori for hvert familiemedlem hvor foreldrene hadde store og barna små. I dag får barn av begge kjønn koinobori i gave for å ønske hell og lykke på deres reise til å bli voksne. 

Koi-fisken ble valgt som motiv fordi den representerer mot og evne til å oppnå høye mål - siden fisken svømmer mot strømmen.

Det finnes også et gammelt japansk folkeeventyr om ulike typer fisk som prøvde å svømme opp en stor elv. Fiskene var ikke sterke nok til å kjempe mot strømmen, men en gyllen karpe klarte å komme seg oppstrøms og forvandlet seg til en magisk drage.

I dag har det i Europa blitt populært å gi koinobori som leke eller dekorasjon til nybakte foreldre. Den gamle japanske tradisjonen og lykkeønskningene kombinert med de flotte fargene som passer godt inn i skandinaviske hjem gjør koinorbori til en flott gave. 

De flygende karpene gir masse farge og karakter til ethvert rom. Heng opp på en bokhylle i stua, på barnerommet eller ute på verandaen en sommerdag og la vinden gi liv til den flygende karpen.

Laget av GOTS-sertifisert økologisk bomull som kan vaskes på 30 grader. Finnes i flere størrelser og også i morsomme tekstil-poser laget av restmaterialer. Du finner de her.

Tilbake til bloggen